We beginnen deze blog niet als keepershandschoenen merk, maar als keeperstrainer van de onderbouw binnen een voetbalclub (9 tot 12 jarige), maar ook als actief lid binnen een keepersschool krijgen we toch regelmatig de vraag over vanaf welke leeftijd ze mogen deelnemen.
Maar wat bedoelen we dan met jongeren? Met jong bedoel ik kinderen vanaf 7 jaar en het is iets waar ik al veel heb over nagedacht en waar al wel eens enige gesprekken over ontstaan. Is het gunstig om specifieke keeperstraining voor jongeren te krijgen? En moeten jongeren zich al zo vroeg specialiseren in het keepen?
Ik denk dat de argumenten voor het trainen op jonge leeftijd vrij voor de hand liggend en logisch zijn.
Waarom zouden we ze niet op jonge leeftijd trainen om beter te worden als ze het leuk vinden? Ze zullen op de lange termijn beter worden van meer jaren ervaring en coaching.
Wat de argumenten tegen betreft, zijn er nog een paar en ik heb er hieronder een paar uitgepikt om ze in meer detail te bekijken:
Het is te vroeg, kinderen moeten gewoon plezier hebben op deze leeftijd en het hoeft zeker geen nadeel te zijn om niet op jonge leeftijd als keeper te beginnen. Zo waren onder meer David De Gea, maar ook Simon Mignolet lang actief als veldspeler voor zij de weg naar het doel vonden (om dan tussen de palen te staan 😀 )
30 jaar geleden toen wij op 5 jarige leeftijd met voetbal begonnen was het niet zo vreemd dat je alleen maar in het doel wou gaan staan, maar we moeten eerlijk zijn het moderne voetbal is ook niet meer zoals 30 jaar geleden. Keepers moeten tegenwoordig kunnen voetballen, dus laat ze eerst leren spelen!
Wat met kinderen waar ouders zelf niet van de grootste zijn? Speelt dit nu al mee in het maken van een keuze? Ook hier is het moderne voetbal heel hard veranderd. Kunnen voetballen en ook nog goed kunnen keepen is vaak niet genoeg meer wanneer je een bepaalde lengte niet haalt.
Ik ben het helemaal eens met deze stelling, kinderen moeten op deze leeftijd plezier hebben en genieten van het spel waar ze van houden. Er mag geen druk op hen worden uitgeoefend om de volgende grote ster te worden of om lid te worden van een club die waar andere jaloers op zouden kunnen zijn.
De meeste 6-7-jarigen die graag in het doel spelen, doen dat omdat ze het leuk vinden. Zichzelf door de lucht of in de modder te gooien en genieten van de aandacht en de lof die ze krijgen als ze een geweldige redding hebben gemaakt.
Maar zolang de coaching, net als bij voetbaltrainingen in deze leeftijdsgroep, gericht is op plezier hebben, het opbouwen van hun motoriek, gezond blijven, sociale vaardigheden ontwikkelen en plezier hebben terwijl ze hun keepers vaardigheden ontwikkelen, zie ik niet in waarom dit niet van jongs af aan kan worden gedaan.
Het belangrijkste voor mij en veel andere keeperstrainers is dat de kinderen dit zelf echt willen en niet worden gepusht om de volgende grote ster te worden. Ze moeten zelf de vrijheid hebben om te beslissen dat ze niet meer in het doel willen spelen en graag als veldspeler verder willen gaan. Daarnaast is het voor mij belangrijk dat ze zich vermaken, leergierig zijn en in een groepsomgeving socializen met leeftijdsgenootjes.
En hier komt de moeilijkheid voor veel clubs of keepersscholen, het aanbod van jonge keepers die graag willen deelnemen aan deze activiteiten zijn vaak te beperkt waardoor de trainingen op deze leeftijd te intensief kunnen zijn. Verder vraagt het een financiële inspanning van de clubs of ouders zonder dat er een garantie is dat ze enkele maanden later nog steeds als doelman willen verder gaan.
Dus, als zij niet zo vroeg in hun ontwikkeling in het doel moesten staan, waarom zou uw kind dat dan wel moeten doen?
Ten eerste, vroeger waren er niet zoveel mogelijkheden tot specifieke keeperstrainingen voor jongeren. Daarom hadden de keepers waar ze het tegen moesten opnemen toen ze probeerden door te breken meestal nog geen keeperstrainingen gehad zoals we deze nu kennen en was het dus een gelijk speelveld.
Ten tweede, natuurlijk talent zal uiteindelijk naar boven komen door training en ontwikkeling, ongeacht de leeftijd waarop je aan je avontuur begint. Veel van de keeperstrainingen in de eerste jaren is zoals hierboven beschreven gebaseerd op plezier in het keepen, het ontwikkelen van de basistechnieken en het opbouwen en verfijnen van de motoriek. Door op latere leeftijd met keepen te beginnen, kan de keeper de technieken die meer in detail worden uitgelegd begrijpen en ze toepassen, nadat hij zijn motorische vaardigheden al door andere sporten/posities heeft ontwikkeld.
Er is geen reglement geschreven van een minimum lengte voor een keeper, iedereen die dit denkt over een 7-8 jarige moet een stap terug doen en nadenken over waarom ze op zoek zijn naar een keepersschool of keepersmateriaal voor hun kind.
Op deze leeftijd gaat het er niet omdat ze getraind worden zodat ze een professionele keeper worden, of de volgende nummer 1 van de wereld. Het gaat erom hen te helpen meer plezier te beleven aan een sport en een positie die ze leuk vinden, door ze materiaal en vaardigheden te geven die ze kunnen gebruiken om beter te presteren en plezier te hebben.
Keepers moeten tegenwoordig kunnen voetballen, dus laat ze eerst maar eens leren voetballen! Er is zeker een grote toename in de hoeveelheid tijd die een keeper doorbrengt met de bal aan hun voeten in vergelijking met in hun handen en je hoeft hiervoor niet ver te gaan zoeken. Bijna op alle niveaus van de jeugdreeksen kijken de coaches en scouts met prioriteit hoe goed de technische vaardigheden met de bal aan de voet zijn.
Als keeperstrainer probeer je ervoor te zorgen dat je keepers tijdens de trainingen voortdurend aan hun eigen traptechnieken werken om deze motorische vaardigheden en technische bekwaamheid op te bouwen, hetzij door middel van duidelijke oefeningen of door hen gewoon de bal op doel trappen voor hun collega-keepers. Op deze manier leren ze met de juiste timing, snelheid en kracht in te spelen wat ze later in de opbouw als een meerwaarde zullen aanschouwen.
Zelfs wanneer ze even niet op het veld staan, hebben ze nog meer mogelijkheden om aan hun inzichten te werken en ook om tactische kennis en begrip van het spel te krijgen vanuit een heel nieuw perspectief. Als kind dringt het misschien nog niet helemaal tot je door wanneer je de trainers bepaalde richtlijnen hoort geven aan je medespelers. Door je ogen te laten werken kan je wel zien of je medespelers doen wat de coach had gevraagd.
Jongeren van 5 tot 10 jaar moeten niet onder druk worden gezet om doelman te worden of in het doel te blijven als ze van positie willen veranderen. Wanneer ze echter geboren zijn als doelman en het echt leuk vinden om op die positie te spelen, dan kan coaching, als het goed gedaan wordt ze helpen om er nog meer plezier aan te beleven en zich te ontwikkelen als voetballer en als persoon.
Het is dus volgens ons belangrijk om een goede keeperstrainer te vinden die de juiste technieken en elementen weet te prikkelen van de jonge doelman. Ook het juiste niveau waar de jonge keeper aan de slag gaat kan het plezier vergroten. Op een makkelijk niveau gaat deze zich misschien snel vervelen en geen vooruitgang meer boeken. Is het niveau te hoog geraakt deze misschien ontmoedigd en zo ook het plezier in keepen verliezen. Probeer dus samen met de keeperstrainer naar het juiste niveau te zoeken zodat de jonge doelman steeds opnieuw geprikkeld wordt en zich verder wilt ontwikkelen.
De keeperstrainingen zijn voor jonge doelmannen belangrijk om hun keepers technieken bij te werken. De groepstrainingen bieden dan weer een goed alternatief om ook de technieken van een voetballer te verbeteren. Als jonge voetballer is het heel belangrijk dat je deze ook onder de knie hebt. Zoals hierboven omschreven is een meevoetballende doelman in het moderne voetbal niet meer weg te denken. Misschien denk je als jonge doelman wel maar ik wil ballen pakken en niets anders. Gebruik deze trainingen toch om dat juiste balgevoel te ontwikkelen later zal je blij zijn dat je dit hebt gedaan.
Tot slot, de meeste kinderen, op welke leeftijd ze ook beginnen met voetballen, zullen het helaas niet tot het profvoetbal schoppen, dat is nu eenmaal hoe de voetbalpiramide werkt. Maar zolang iedereen er plezier in heeft, zijn er voordelen aan verbonden. De uitlaatklep die de jonge sporter heeft, de sociale omgang met andere kinderen, het zijn slechts maar enkele pluspunten. Laat ze dus vooral genieten van wat ze het liefste doen en zorg dat ze goed omringt worden met personen/trainers die in hun capaciteiten geloven.
Als je op zoek bent naar een uitzonderlijk merk keepershandschoenen, dan moet je bij Prostar Goalkeeping zijn. Waarom? Dit gespecialiseerde merk is een meester in het produceren van keepershandschoenen die niets minder dan verbluffend zijn.
Meld je aan en ontvang 10% korting