Keeperhandschoenen hoe zijn ze ontstaan

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

Ik zou in deze blog met een “cliche” van start willen gaan. Jijzelf hoort het misschien ook wel uit de mond van je grootvader of ook net zoals ik van je keeperstrainer. Het gaat om de bekende woorden “in mijnen tijd”. Daarom nemen we je in dit artikel mee hoe keepershandschoenen ontstaan zijn.

Moderne keepershandschoenen bieden extra grip en vingerbescherming. Al meer dan een eeuw lang gebruiken doelmannen hun handen om voetballen van natuurlijk of synthetisch leer te vangen, te blokkeren en te pareren. Voor de toevallige toeschouwer lijkt het dragen van handschoenen logisch. Verrassend genoeg is het dragen van keepershandschoenen echter een relatief recent fenomeen.

Eerste bekende octrooi:  Een Britse voetbalfabrikant, William Sykes, kreeg in 1885 een patent op een paar leren keepershandschoenen, volgens de website van Deutsches Patent. Het handschoenontwerp bevatte een laagje India-rubber voor de bescherming en demping van de handen van de keeper. Sykes was duidelijk een vooruitstrevende denker, want het zou nog meer dan een halve eeuw duren voordat de keepers regelmatig handschoenen gingen dragen.

In het begin van de jaren 1900 droegen de keepers over het algemeen geen handschoenen. In de oorspronkelijke spelregels van 1863 wordt geen melding gemaakt van handschoenen, dus een keeper zou geen regels hebben overtreden als hij zijn handen warm wilde houden. Hoewel het mogelijk is dat sommige keepers wollen handschoenen of tuinhandschoenen droegen, is er geen geregistreerd bewijs dat ze dat deden.  De Argentijnse Amadeo Carrizo (foto bovenaan links) was de eerste keeper waarvan bekend was dat hij handschoenen droeg. Carrizo speelde voor de Argentijnse clubkant River Plate in de jaren 1940 en 1950.

Verhoogd gebruik: Het gebruik van keepershandschoenen nam toe in de late jaren zestig en begin jaren zeventig, maar veel keepers droegen ze nog steeds alleen in natte omstandigheden. Door het gebrek aan gespecialiseerde fabrikanten van keepershandschoenen speelden enkele van de beste keepers uit die tijd nog steeds in tuinhandschoenen. Gordon Banks (foto bovenaan rechts), de legendarische Engelse nationale teamkeeper, begon pas in 1970 met het gebruik van keepershandschoenen als experiment in de World Cup in Mexico, aldus de website van de British Glove Association.

Vroege fabrikanten:

De jaren zeventig markeerden een keerpunt in de geschiedenis van de keepershandschoenen. Naarmate handschoenen populairder werden, nam de vraag naar gespecialiseerde keepershandschoenen toe. Fabrikanten zoals Reusch, Uhlsport en …  vonden plotseling hun handschoenen in trek, zowel bij amateur- als professionele keepers. De handschoenen waren eenvoudig, maar boden de drager meer bescherming en grip, de twee belangrijkste principes van het moderne keeperhandschoenontwerp.

Ontwerpvoordeel:

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren keeperhandschoenen een fundamenteel onderdeel van de voetbaluitrusting geworden. Fabrikanten begonnen meer onderzoek te doen naar hun ontwerpen, vooral op het gebied van grip. Ze experimenteerden met badstof, de coating van tafeltennispeddels en latexschuim. Latex keeperhandschoenen werden al snel standaard.

Moderne innovaties:

De technologie van de keeperhandschoenen is sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw enorm vooruitgegaan. Latex behandelingen hebben gezorgd voor plakkerigere en duurzamere handschoenen, terwijl verschillende gietvormen een compleet nieuwe woordenschat aan de industrie hebben toegevoegd. De keepers kunnen nu kiezen tussen platte vinger pasvorm handschoenen, rolvingerhandschoenen, nauwsluitende handschoenen met negatieve sneden en zelfs een combinatie van deze verschillende pasvormen.

Net als bij het ontwerp van de voetbalschoenen hebben innovaties binnen de productie-industrie van de keepershandschoenen geresulteerd in een breed scala aan verschillende modellen en stijlen. Het kiezen van keeperhandschoenen is daarom veel ingewikkelder geworden dan het kopen van een mooi paar tuinhandschoenen. De dag van vandaag bestaan keeperhandschoenen in diverse kleuren en latex soorten. Kies daarom zorgvuldig voor een keepershandschoen die voldaat aan uw normen. Kijk naar kwaliteit en niet naar het merk of de kleur.

Foam, schuim, rubber, latex of schuimrubber zijn allemaal synoniemen voor het belangrijkste onderdeel van de keeperhandschoen. De foam of latex is namelijk het eerste wat met de bal in contact komt wanneer je als doelman een bal probeert te vangen.  Latex is dus een heel belangrijke grondstof voor keepershandschoenen.

Leave a Comment