Hoe stel je een muur op bij een vrije trap als doelman: Een gids voor jonge keepers

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

Bij het verdedigen van een vrije trap is het opstellen van de muur een cruciale taak voor elke doelman. Het is je eerste lijn van verdediging en kan het verschil maken tussen een geweldige redding en een doelpunt tegen. Toch merken we dat veel jonge doelmannen zich onzeker voelen over het aantal spelers in de muur en de juiste opstelling. In dit artikel leggen we uit hoe je als doelman de muur correct opstelt, hoeveel spelers je moet gebruiken en waar je de grotere spelers het beste plaatst.

1. Het aantal spelers in de muur

Het aantal spelers in de muur hangt af van de positie van de bal op het veld. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Rode zone: Dit is een kritieke afstand voor vrije trappen. Gebruik meestal 5-6 spelers in de muur.
  • Oranje zone: . Gebruik hier 3-4 spelers, afhankelijk van de hoek en de afstand tot het doel. Dit aantal zorgt voor een goede dekking van het doel zonder je zicht volledig te blokkeren.
  • Gele zone: Aangezien de hoek al wat scherper zal worden, kom je meestal met 2-3 spelers toe in de muur. Hier is het belangrijker om het zicht op de bal te behouden en je verdediging op te stellen voor mogelijke rebounds of vrije trappen die voor het doel worden gebracht.
  • Groene: Voor trappen vanaf een hoek of een scherpe zijlijn is het vaak voldoende om 1-2 spelers in de muur te hebben, vooral om de korte hoek te dekken.

2. De positie van de muur

Om de muur correct te positioneren, volg je deze stappen:

  • Zorg voor een rechte opstelling: Gebruik de bal als referentiepunt en stel je muur op in een rechte lijn die het dichtst bij de hoek van het doel staat waar de bal wordt geschoten. Dit is vaak de korte hoek.
  • Check de afstand: Gebruik je stem en je handen om de muur naar de juiste positie te begeleiden. De muur moet 9,15 meter van de bal verwijderd zijn; de scheidsrechter geeft vaak het startpunt aan.
  • Zorg voor een lichte opening aan de lange hoek: Laat een kleine ruimte open aan de lange hoek zodat je goed zicht hebt op de bal. Dit helpt je om snel te reageren op een schot over of langs de muur.

3. Waar plaats je de grote spelers?

De plaatsing van grotere spelers in de muur kan cruciaal zijn om gevaarlijke schoten te blokkeren:

  • Plaats de langste spelers in het midden: Dit gebied is vaak het doelwit van schutters die proberen over de muur heen te schieten. Grote spelers kunnen met hun lengte en sprongkracht deze ballen beter blokkeren.
  • Stabiliteit aan de zijkanten: Aan de buitenste posities van de muur kun je spelers plaatsen die minder groot zijn maar goed kunnen springen en stabiel staan. Dit helpt om te voorkomen dat de bal via de zijkant van de muur in het doel verdwijnt.
  • Communicatie is key: Zorg ervoor dat iedereen in de muur precies weet waar ze moeten staan en welke rol ze hebben. Roep de namen van je teamgenoten, wijs hun positie aan, en geef aan wanneer ze moeten springen.

4. Tips voor vertrouwen en communicatie

  • Wees duidelijk en beslissend: Je teamgenoten moeten jouw instructies zonder twijfel kunnen volgen. Roep luid en duidelijk waar de muur moet staan en hoeveel spelers erin moeten.
  • Oefen verschillende scenario’s: Tijdens de training kun je verschillende vrije trappen simuleren om je comfortabeler te voelen met het opstellen van de muur.
  • Blijf kalm en gefocust: Angst of onzekerheid kan leiden tot fouten in het positioneren van de muur. Blijf kalm, neem de tijd en stel de muur zorgvuldig op.

Conclusie

Het opstellen van een muur bij een vrije trap is een belangrijke verantwoordelijkheid voor elke doelman, vooral voor jonge keepers die hun zelfvertrouwen nog opbouwen. Door het volgen van deze richtlijnen over het aantal spelers, de positie van de muur, en de plaatsing van grote spelers, kun je effectiever verdedigen en je kansen op een succesvolle redding vergroten. Met oefening en vertrouwen zal het opstellen van de muur snel een tweede natuur worden!

Leave a Comment