Psychologische en mentale kracht van succesvolle keeper

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

Psychologisch gezien is keepen verreweg de meest veeleisende positie op het voetbalveld. Het vereist een immense mentale kracht en een unieke mentaliteit die de meeste andere voetballers niet hebben. Alleen vastberaden spelers zijn geschikt om keeper te worden.

Dus welke psychologische eigenschappen hebben de beste keepers precies of welke mentaliteit moeten keepers aannemen om succesvol te zijn?

1. NEDERIGHEID (BESCHEIDEN ZIJN)

In veel opzichten is een goede keeper er één die stabiel is, een keeper die zijn werk consequent doet, week-in-week-uit, met heel weinig fouten.

Succes in keepen wordt niet gedefinieerd door technische vaardigheden, pronken of de show te stelen. Het gaat er meer om de schijnwerpers van je af te houden!

Als doelman ben je niet zoals de spits die 10 open doelkansen kan missen en toch nog de matchwinnaar worden. Met dat in het achterhoofd moeten keepers nederig blijven en volledig accepteren dat glorie alleen kan komen in de vorm van clean sheets, zeldzame penalty reddingen, of die spectaculaire match-winning blocks. Dit zijn momenten die je zeker niet wekelijks zal beleven, maar waar keepers naar streven, geduldig op wachten en waar ze hun carrière omheen bouwen.

Net omdat ze zo weinig in de schijnwerpers kunnen staan is keepen een rol die zoveel nederigheid vereist dat slechts een kleine minderheid zich er voor de lange termijn volledig op toelegt

2. HET VERMOGEN OM JE FOUTEN TE ACCEPTEREN

Fouten maken hoort bij het keepersvak. Perfectie is onmogelijk. Zelfs de beste keepers ter wereld, met de beste verdediging voor zich, houden niet elke wedstrijd de nul.

Als keeper kun je alleen maar leren van je ervaringen, zowel de goede als slechte. Om zo je kansen voor de bal uit het net te houden in de toekomst te maximaliseren.

Wat een goede keeper maakt, is iemand die met zijn fouten kan leven en manieren vindt om ze te verbeteren. Alleen degenen met de vastberadenheid om door te zetten, zullen bewijzen de ze gemaakt zijn om een keeper te zijn.

Als je het moeilijk hebt, blijf dan doorzetten. Als je te gemakkelijk gekwetst raakt door fouten, zul je nooit een succesvolle keeper worden. Meer dan wie ook op het veld, moet je mentaal veerkrachtig zijn.

3. OMGAAN MET DRUK EN KRITIEK

Als keeper krijg je veel meer kritiek op je fouten dan dat je wordt geprezen voor het goede werk dat je doet. Één negatief punt maakt een reeks positieve punten ongedaan. Dat is de harde realiteit van het keepersvak.

Je kunt kritiek verwachten van je teamgenoten, trainer en de zijlijn in veel gevallen, zoals:

  • Zwakke doeltrappen of uitverdedigen
  • Een schot/voorzet door je handen laten glippen
  • Van afstand worden gelobd
  • Schoten die door je benen gaan
  • Trage reacties / aarzelingen
  • Slechte beslissingen nemen
  • Een zwakke hand bij een redbaar schot

Soms neem je de schuld op je voor situaties die niet helemaal jouw fout waren. Slechte weersomstandigheden, onbetrouwbare terugspeelpasses en andere verdedigingsfouten kunnen leiden tot gezamenlijke fouten en toch zal de keeper vaak de schuld krijgen.

Mocht je het zelf nog niet meegemaakt hebben, geloof ons keeper zijn is zwaar om je de laatste man in de verdedigingslinie bent,  en er dus belangrijke tegendoelpunten op het spel staan. Als keeper is het jouw verantwoordelijkheid om deze zoveel mogelijk te vermijden en dus wordt ook verwacht dat je constant presteert tijdens wedstrijden. Dit kan zwaar op je psychologische weerstand gaan wegen.

Keepers moeten onder hoge druk kunnen functioneren door alle negativiteit en pessimisme uit te bannen. Zelfvertrouwen is cruciaal.

4. FOCUS / CONCENTRATIE / ALERT BLIJVEN

In tegenstelling tot andere posities op het veld kan de keeper niet ‘in’ een wedstrijd komen en gaandeweg de wedstrijd de vorm vinden. Een keeper moet vanaf de aftrap tot aan het laatste fluitsignaal volledig gefocust en mentaal voorbereid zijn.

Ironisch genoeg is het vaak makkelijker om je aandacht erbij te houden in drukke wedstrijden. Rustige wedstrijden, waar niet veel actie is, zijn moeilijker om alert te blijven. Maar één moment gebrek aan concentratie kan grote gevolgen hebben: het kan de uitslag van je wedstrijd bepalen. Voor professionals kan het, helaas, een carrière bepalen. Wanneer we het over de Champions League finale hebben met Loris Karius zullen velen onder ons de fases op de netvliezen gebrand zien.

Alertheid (of gebrek daaraan) kan worden toegeschreven aan veel opvallende keepersfouten. Sommige van de beste keepers die ooit op het veld hebben gestaan hebben grote fouten gemaakt in grote wedstrijden. Elke doelman, jong of oud, welk niveau dan ook zal fouten maken. Toch kan je het je als keeper niet veroorloven om op enig moment zelfingenomen of afgeleid te zijn. Elke wedstrijd vereist je volledige aandacht.

5. ACCEPTEREN DAT JE ANDERS BENT

Keepers denken anders dan andere voetballers; daar bestaat geen twijfel over.

Het vergt een eenzelvige voetballer om de extra verantwoordelijkheden, de gespecialiseerde trainingsoefeningen en de unieke uitrusting te omarmen. Het vergt een zeldzaam soort moed om een rol op je te nemen die zulke totaal andere vaardigheden vereist dan alle andere spelers op het veld.

Als keeper zul je je nooit hetzelfde voelen als de anderen. Maar draag altijd die nr. 1 trui met trots, want een vitale, spel-veranderende rol wordt alleen gegeven aan iemand met het vermogen om voor zichzelf te denken; iemand die verantwoordelijk is. Jij bent degene die de taak heeft waar je 10 anderen medespelers instinctief voor terugdeinsden.

Leave a Comment