Opwarming van een keeper voor de wedstrijd

Nieuws

By Prostar Goalkeeping-0 Comment

Het nieuwe seizoen is aangebroken en we moeten het niet meer zeggen, maar de meeste onder ons hebben toch wel enkele maanden zonder voetbal gezeten. Om blessures te vermijden is het dus aan te raden om een grondige opwarming te doen alvorens tot intensieve acties over te gaan.  Of het nu een training is of een wedstrijd, veel trainers zullen het kunnen beamen dat veel jongeren het veld opkomen en meteen lange ballen beginnen te trappen of zelfs op doel. Neen verstandig is het zeker niet, maar wat is de beste manier om het meeste uit je warming-up tijd te halen?

Ik denk dat het beste is om te beginnen met dat ieders ‘perfecte’ opwarming iets anders zal zijn, afhankelijk van de sterke en zwakke punten van elke keeper, de sterke en zwakke punten van de tegenstander en het niveau waarop je speelt. Elke warming-up zou moeten bestaan uit een aantal basisprincipes die we hieronder hebben samengevat, je kunt kiezen welke de meeste aandacht nodig hebben voor jou als individu!

Opwarming van je lichaam!

Voordat we zelfs maar kunnen beginnen met ons te concentreren op het hanteren van een bal, is het eerste wat we moeten doen je lichaam opwarmen! Afhankelijk van de opwarming die je team doet, is het vaak handig om mee te doen met hun warming-up, ze zullen meestal de basis handelingen doen zoals rustig joggen en stretchen etc.

Als je teamgenoten geen goede opwarming doen, doe deze dan alleen of samen met je collega doelman en doe tenminste 3 lengtes over de breedte van het 16 meter gebied, mix het met zijwaartse stappen en korte achterwaartse jogs om het soort bewegingen na te bootsen dat je waarschijnlijk tijdens een wedstrijd gaat doen, hierbij moet je ook je knieën hoog houden zoals je zou doen als je voor een voorzet komt enz. en zorg ervoor dat je je hele lichaam strekt!

Basishandelingen

Er zijn een heleboel manieren waarop je kunt beginnen om wat basishandelingen in je warming-up te brengen, de eenvoudigste manier om mee te beginnen is door je keeperstrainer of een speler de bal naar je toe te laten trappen. Leg ze uit dat je eenvoudige ballen wilt op taille- tot hoofdhoogte die je kunt vangen. Je wilt in dit stadium nog niets pareren of duiken, je concentreert je alleen op het vangen van de bal en het opbouwen van vertrouwen in je spel. Naast dat het je opwarmt zal dit ook je zelfvertrouwen in het omgaan met de bal vergroten, veel van keepen is mentaal!

Als je je eenmaal wat zekerder voelt, kun je de serveerder vragen het tempo op te voeren en de bal verder van je lichaam af te spelen, maar het belangrijkste is dat je je blijft concentreren op het hanteren van de bal in plaats van het maken van TV-reddingen.

Een manier om je lichaam op te warmen voor het duiken en je te concentreren op de balbehandeling is om te gaan zitten met je benen gebogen voor je en een serveerder de bal naar links en rechts te laten gooien, zodat je je kunt uitstrekken zoals je zou duiken, maar je nog steeds kunt concentreren op je balbehandeling.

Reactiesnelheid in je opwarming brengen

In een wedstrijd moet je tal van keren in een fractie van een seconde de beslissing maken welke handeling je zal uitvoeren. Dat kan gaan van het onderscheppen van een dieptebal tot het uitvoeren van een reflex bal. Er is geen exacte wetenschap om deze in een opwarming uit te voeren, maar onze voorkeur gaat uit naar, we leggen 5 ballen in de hoek van het kleine doelgebied en trappen deze links of rechts vlak naast de doelman.

Op deze manier moet je dan als keeper beslissen op welke manier je de bal uit het doel zal houden. Door deze snel achter elkaar te trappen voorzien we ook nog eens dat je concentratie zeer hoog zal zijn in de wedstrijd en mocht je eerste redding niet voldoende zijn ook nog paraat zal staan voor de volgende bal uit je doel te proberen houden. 

Voorzetten of hoekschoppen

Deze wordt vaak over het hoofd gezien tijdens de warming-up van een keeper, maar is zo belangrijk! Er is geen magische formule voor deze, laat gewoon een serveerder ongeveer 5 voorzetten afvuren van elke kant die je kan komen plukken in de lucht, zorg ervoor dat er een variatie is van voorzetten, in en uit swingers, aan de 1ste, maar ook naar de 2de paal. 

Als je een wisselspeler kunt krijgen om de rol van een aanvaller te spelen en lichtjes voor de bal te vechten terwijl je in de lucht bent, des te beter, zo niet dan moet je ervoor zorgen dat je de moeite doet om een echte wedstrijd te simuleren. Zorg ervoor dat je de bal op het hoogst mogelijke punt opeist en doe je knie omhoog om jezelf te beschermen.

Distributie

In het spel van vandaag is het geen geheim dat een keeper moet kunnen voetballen, het is tegenwoordig niet genoeg om alleen maar een geweldige keeper te zijn en niet in staat te zijn een bal te trappen. Neem een paar minuten de tijd om een paar trappen te oefenen vanaf beide kanten van het 6-meter gebied, met de nadruk op nauwkeurigheid en techniek in plaats van pure kracht. Door onze jaren heen over verschillende niveau’s hebben we onze eigen voorkeuren ontwikkeld. Zo trappen wij geen stilliggende ballen, maar spelen we de bal in op de doelman die deze moet controleren klaarleggen en naar de andere kant verleggen. Op deze manier oefenen we niet alleen het trappen, maar leer je als keeper ook met de staat van het veld omgaan. 

Test het veld

Gelukkig is het kunstgras al in veel voetbalploegen ingeburgerd waardoor je meestal over een mooie vlakke grasmat beschikt. Helaas is dit voor veel mensen die dit lezen nog niet het geval en zullen helaas niet spelen op een grastapijt zoals professionele velden, dus als onderdeel van je opwarming is het altijd uiterst nuttig om ervoor te zorgen dat je observeert hoe de bal stuitert of waar er oneffenheden in het doelgebied zich voordoen. Indien nodig kan je je speelstijl aanpassen en enkele meters vooruit of achteruit keepen om gebruik te maken van de meest ideale omstandigheden van het veld.

Aanvoelen aanvoelen en nog eens aanvoelen. Iedere opwarming zal anders zijn. Andere omstandigheden. Zonnige tot heel nat. Kunstgrasveld tot “patattenveld”. Het spreekt dus voor zich dat je gevoel in deze omstandigheden steeds verschillend zal zijn waardoor je de aandacht in je opwarming steeds op andere aspecten gaat toelichten. Concentreer je op datgene waar je je niet zeker over voelt als je de wedstrijd ingaat, maar zorg er alsjeblieft voor dat je niet negatief wordt en probeer alle aspecten steeds met een goed gevoel af te sluiten. Een slechte bal in de opwarming kan zeker geen kwaad, maar pin je dus ook niet vast op vaste aantallen en doe gerust er nog eentje of enkele bij om de handeling met een goed gevoel te kunnen afsluiten. 

Leave a Comment